söndag 10 april 2011

Filar på en ny artikel till Viska!

Jag sitter och filar på en ny artikel till Viska!, vår lokala tidning här i byn. Fokus skall ligga på det fria skolvalet. Att alla föräldrar har rätt att välja vilken skola barnen skall gå på. Samtidigt vill jag naturligtvis pusha för Leteboskolan, som ett alternativ att överväga. I tider av diskussioner kring varför svenska skolor tappar gentemot utlandet gällande resultat på vissa prov och tester, kan man lyfta fram nämnda skola, som klarade skolinspektionens granskning utan anmärkning. Helst skulle man se att alla skolor klarade sig på det viset!

Här är texten so far...

Att välja skola

Den kristna friskolan Leteboskolan utanför Horred är en av ett fåtal skolor i hela Sverige som hamnat under Skolinspektionens granskande lupp, och klarat sig utan anmärkningar! Många skolor får tre, fyra, fem anmärkningar, andra får sju, åtta och nio anmärkningar. I media läser vi om en skola i Skåne, som stod inför hotet att tas över av staten, om inget skedde för att rätta till de brister som påpekas. Och där har vi en skola på andra sidan Stora Horr… förlåt, Björkholmssjön, utan anmärkningar.

På 1990-talet genomfördes en politisk reform, som öppnade upp det svenska skolväsendet för friskolor. Som förälder har man rätt att välja en friskola för sitt barn i den egna kommunen, eller utanför den. Friskolor har fått ett enormt genomslag; på förskolenivå, grundskolenivå och gymnasienivå. I dagens skola är friskolorna ett naturligt inslag. Mycket av dagens debatter handlar om vinstdrivande företag som plockar ut pengar ur skolorna, eventuellt med en sämre skola som följd. Men sådan ser inte verkligheten för det stora flertalet friskolor. De drivs av skolpengen som följer eleven till den skola som föräldrarna väljer, och ett eventuellt plusresultat återinvesteras i verksamheten. Att tjäna pengar på skolan är ingen drivkraft för att bedriva skola. Drivkraften ligger i att bedriva en bra skola!

Hur ser situationen ut i Veddige? Hur många friskolor finns det på ett rimligt avstånd från orten? Hur många barn och ungdomar går i dessa friskolor? Det finns några friskolor på grundskolenivå i Varberg. Två Montessoriskolor, en friskola på kristen grund och en Karin Boyeskola, som enligt planen skall starta upp till hösten. Hur många veddigebor som går i dessa skolor vet jag inte. Leteboskolan har emellertid två elever som är bosatta i Veddige. Ett av barnen på förskolan gör det också. Till nästa år kommer det till ytterligare ett barn till skolan, och ett till förskolan. Ser man längre tillbaka så har en handfull barn och ungdomar från Veddige gått på skolan. Andra har rest från Varberg för att gå på skolan.

Vad är det då som lockar föräldrar att sätta sina barn på Leteboskolan? Skolinspektionens rapport vittnar om kvalité, men finns det andra värden? Det mest naturliga är kanske att peka på att skolan bedrivs på en kristen grund. Men vad betyder det? Vad ger det för genomslagskraft? Den största skillnaden som man märker när man besöker skolan, är klimatet bland eleverna. Hårda ord, svordomar och könsord lyser med sin frånvaro, och ingen saknar dem! Visst uppkommer det konflikter ibland, men personalen står väl rustade att handskas med dem. Eleverna är också duktiga på att ta emot nya klasskamrater. Många elever som börjar uttrycker att de lätt kommit in i klassen och att skapa relationer.
På schemat står det kristendom vid ett tillfälle under veckan. Det är skolans profilämne. På lektionerna får eleverna en inblick i vad Bibeln vill berätta, om gestalter och om berättelser. På schemat, utanför lektionstiden, finns också morgonsamlingar. Samlingarna kan innehålla bön, sånger och någon reflektion över ett bibelord eller en text. Medverkan är frivillig. Skolans storlek upplevs också positiv. Små klasser ger förutsättningar för lugn och ro, mer lärartid och fler inlärningstillfällen. Läget är ännu en sådan sak som lyfts fram. Med skogen och sjön inpå knuten finns goda möjligheter för lek och lektioner utomhus.

Hur går det till rent praktiskt att byta skola? Måste man byta när ett nytt läsår börjar? När det gäller det praktiska tillvägagångssättet, så inleds det nästan alltid med ett besök på den skola man är intresserad av. Dessa skolor är vana vid att hantera den typen av ärenden. De vet precis hur man går till väga. Och nej, man behöver inte vänta till en ny läsårsstart; man kan byta skola när som helst under skolåret. Om man åter igen tar Leteboskolan som exempel, så har två nya elever börjat i sjuan efter sportlovet. En annan elev väntas börja efter påsklovet. Ytterligare en annan började vid läsårsstarten. Det är med andra ord olika.

Det fria skolvalet är här för att stanna. Är det kanske något som är aktuellt för ditt barn eller din ungdom? Att göra ett aktivt skolval, oavsett om man väljer att placera barnet i den kommunala skolan eller i en friskola, är viktigt. Skolorna behöver engagerade föräldrar överallt!

Joakim Elvesson

Kommentera gärna!

Kom förresten gärna och titta på skolan på skärtorsdag!
Klockan 11.30-15.00 anordnar vi en Påskpromenad med fina priser, och i samband med det har vi Öppet hus!

JE

1 kommentar: